Da, ja sama čuvam svoju decu, tj. organizacija dana sa trojkama

Ono što je ključna stavka u mom majčinstvu je prethodna burna menadžerska karijera, duga, skoro 20godina, tokom koje sam mnogo puta uz osmeh primala udarce, a uz suze završavala svoje najlepše poslovne uspehe. Sama.
E baš ti trenuci, danas me čine jačom i spremnijom da istrajem u teškim danima.
Dosta čitam, dosta istražujem, na temu dece, pogotovo.
Svima onima, kojima je u "korona izolaciji" sada potreban neki red, raspored časova, da i vama i deci dan prođe lakše i lepše, prosleđujem ovu tabelu. Nama pomaže, da ni deca ni ja ne plačemo. Tata radi od kuće, sva sreća da se conference callovi mogu mutirati :)

Moj raspored je nastao, dok su deca bila još u stomaku, a sada je, zbog pandemije, malo korigovan, s obzirom da ne izlazimo napolje i da su nam mnoge opcije sada isključene. Raspored se bazira na mom čitanju i shvatanju predavanja Marije Montesori.
Obavezno pročitajte i mali isečak iz njene knjige, u mom prvom komentaru.
Pišite ako uspete da se “ušemite”.

Stvaranjem mogćnosti za zadržavanje pažnje od rođenja pomažemo malom detetu da razvija svoju sposobnost da se duže zadrži u jednoj aktivnosti.
Jedna stvar bi morala biti jasna: ako stalno sa svojom decom jurcamo okolo-naokolo, ne razmišljajući o njihovim potrebama da razviju koncetraciju, ili im, jednako štetno, omogućavamo da se hipnotišu televizorom ili plejerom, mi podjednako uništavamo njihovu svesnu pažnju i razvijanje volje.
Najbolje što njihovi roditelji mogu da učine jeste da odaberu okruženje koje smanjuje faktore ometanja i nudi pozitivne aktivnosti za usredsređivanje, pod vođstvom odraslog punog ljubavi, koji zna šta radi.
Naša uloga je da podstičemo pokret kojim upravlja mišljenje, a ne mehanički pokret.
Suštinski je značajno ponoviti svaki od koraka onoliko puta koliko je potrebno da bi se znalo i da bi se razumelo određeno učenje uključeno na najdubljem nivou.
Detetu su potrebni predmeti koji su pravi i koji se direktno odnose na svakodnevne aktivnosti odraslih.
Vežbe iz svakodnevnog života trebalo bi da uključe manuelne aktivnosti u kojima su odrasli redovno angažovani u svakodnevnom životu, a koje dete primećuje.
Uključujući dete u svoj rad, roditeljima će biti potrebno više vremena da obave određeni posao, ali će detetu preneti znanje, vi niste sluga, već učitelj.
Ovo praktično iskustvo sa organizovanom aktivnošću u vežbama iz svakodnevnog života pomaže detetu da vremenom počne da razmišlja logično i organizovano i da postane svesno rezultata svojih aktivnosti.
M. Montesori

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Uslovi korišćenja/Politika o kolačićima